Haarlem Ondertekening Fonds Duurzaam Funderingsherstel 1

Fonds Duurzaam Funderingsherstel nu ook beschikbaar voor Haarlemmers

Haarlemmers die de financiering voor het herstel van hun fundering niet rondkrijgen, kunnen vanaf nu een beroep doen op het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Dit besloot de gemeenteraad van Haarlem. Hiermee hoopt de gemeente te voorkomen dat funderingen niet hersteld worden.

Wethouder Marie-Thérèse Meijs: ”Het fonds is een goede manier om Haarlemmers te helpen met het noodzakelijke herstel van hun funderingen. Dit zorgt voor meer toekomstbestendige woningen in de stad.” Ook fondsmanager Robert Boom van SVn is tevreden. “Met de toetreding van Haarlem vergroten we het bereik van het fonds. Hoe meer gemeenten zich aansluiten, hoe sneller urgente funderingsproblemen verholpen kunnen worden.”

Geen leges voor funderingsherstel

De Haarlemse gemeenteraad besloot ook om de legeskosten bij funderingsherstel af te schaffen. Gemiddeld kost het een huiseigenaar € 50.000 om de fundering te herstellen. Door het afschaffen van de legeskosten (legesverordening 2019) komt de gemeente voor ongeveer € 1.250 tegemoet in de kosten van het funderingsherstel. Dit bedrag is een gemiddelde en is afhankelijk van de daadwerkelijke bouwkosten die per woning kunnen verschillen.

Over het fonds

Funderingen worden doorgaans bloksgewijs hersteld, omdat woningen vaak een gezamenlijke funderingen hebben. Als één of meer eigenaren de financiering niet rondkrijgen, kan het herstel stagneren. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel biedt woningeigenaren in deelnemende gemeenten de mogelijkheid om een lening voor funderingsherstel af te sluiten.