Actueel

Eerste leningen funderingsfonds verstrekt

Voor het eerst hebben Rotterdammers van woningen met funderingsproblemen een lening gekregen uit het speciale landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel.

De drie woningeigenaren kwamen niet aanmerking voor een extra hypotheek bij de bank, terwijl de funderingsproblemen zo urgent zijn dat deze zo snel mogelijk moeten worden aangepakt. Dat vertelt Martine Coevert, adviseur en procesbegeleider bij het Funderingsloket van de gemeente Rotterdam. ‘Met het verstrekken van deze leningen zijn meer mensen geholpen’, stelt ze. ‘Want het gaat om een blok van tien woningen, waarvan de fundering in één keer moet worden hersteld. De andere eigenaren hebben elders de financiering geregeld, maar nu kan dus het herstel echt plaatsvinden.’

Lees het hele artikel hier

 


De Kennis van Nu over Funderingsproblematiek

Dat de zeespiegel stijgt is algemeen bekend. Maar in het westelijk deel van Nederland vindt er een tegenovergestelde beweging plaats. Stad en dorp zakken langzaam in veen en klei weg. Het televisieprogramma De Kennis van Nu besteedde aandacht aan Funderingsproblematiek.

Voor wie in een huis op betonnen palen woont is er niet veel aan de hand, maar in zo’n 800.000 huizen wordt de houten fundering bedreigd door een cocktail van bacteriën, schimmels of omlaagtrekkende klei. Door verlaging van de grondwaterspiegel, lekkende riolen en andere factoren dreigen oudere huizen weg te zakken. Waar en waarom zakken de steden en hoe ernstig is dat? Kan de wetenschap helpen dit probleem aan te pakken?

Bekijk de uitzending terug: De Zinkende Stad

 


Fonds Duurzaam Funderingsherstel van start

Woningeigenaren kunnen vanaf 23 oktober 2017 een lening afsluiten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel om urgent funderingsherstel aan de woning te financieren.

Bodemdaling, klimaatverandering, veranderende grondwaterstanden: binnen 15 jaar kampen 35.000 woningen in Nederland met funderingsproblemen. En op de lange termijn bestaat bij ruim 400.000 woningen in Nederland het risico dat de woningeigenaar te maken krijgt met een funderingsprobleem.

Lees het hele artikel hier