In Zevenaar verzakken de huizen. Straks ook elders in het land

Steeds meer Nederlandse huizen gaan verzakken. De bodem daalt in versneld tempo. „Wij willen niet het Groningen van het oosten worden.”

Ze zagen ineens scheuren in hun muren, sinds augustus. „Daar zitten de grootste”, wijzen Jan Bergmans en zijn vrouw Francien van Hulten naar de keuken. „We liggen er niet wakker van, maar we vragen ons wel af: hoe gaat dit verder, wat gaat er met ons huis gebeuren?”

Het stel behoort tot de ongeveer honderd inwoners van Zevenaar die de afgelopen weken melding hebben gemaakt van scheuren en verzakkingen. Ook Frans de Hair is gedupeerd. „De deur van m’n huiskamer ging niet meer open”, vertelt hij. „Uiteindelijk heb ik er maar een stukje vanaf gezaagd.” De Hair woont in de wijk Stegeslag. „Wij spreken inmiddels van de wijk Tegenslag.”

Droogte eist tol

Zevenaar is een van de plaatsen in Nederland die de gevolgen ondervinden van de extreme droogte de afgelopen maanden. In het rivierengebied zijn veel wijken op klei gebouwd, en vóór de jaren tachtig veelal niet sterk gefundeerd. Daarbij komen de honderdduizenden woningen die op houten palen in veengrond zijn gebouwd, en die eveneens schade oplopen door droogte en lage grondwaterstanden.

Sluimer schade

„Dat noemen we sluimerende schade”, zegt grondwaterspecialist Maarten Kuiper van ingenieursbureau Wareco. „Elk jaar dat deze palen droog staan, wordt de levensduur verkort. En door de klimaatverandering neemt de duur van deze droogte toe. Dat hoeft dus niet tot acute schade te leiden, zoals in Zevenaar, maar het kan wel betekenen dat als je denkt dat je na jaren je hypotheek hebt afgelost, je ineens moet investeren in een nieuwe fundering. De kosten daarvan kunnen oplopen tot zeventigduizend euro.”

Lees het hele verhaal op www.nrc.nl