Wie betaalt er als je huis verzakt?

Paalrot en ‘negatieve kleef’

Bij ruim een half miljoen huizen is er risico op funderingsproblemen. Herstelkosten kunnen oplopen tot 100.000 euro. In de Goudse Crabethstraat verzakken panden met kapotte funderingen. Wie betaalt het herstel?

Het huis van Ruud en Dunja Berretty is niet alleen hun huis. Het is de plek waar ze 42 jaar geleden besloten hun gezin te stichten, waar ze hun kinderen op zagen groeien én het was hun pensioen. Wás, zegt Ruud, „want dat is nu over”.

Veel huizen in de straat zijn inmiddels gerenoveerd, of gesloopt en vervangen. Zo niet nummer 27, het huis van de Berretty’s. Zij wonen, net als hun buren op de nummers 13 tot en met 39, nog in een originele woning. Hun oude huizen dissoneren met het moderne soort rode bestrating voor de deur dat je veel in nieuwbouwwijken ziet.

De straat is twee jaar geleden vernieuwd, en sindsdien is het mis. Acht aaneengesloten panden zakken nu met wel 4 centimeter per jaar. De oorzaak: kapotte funderingen, door verzwakte palen en verstoorde ondergrond.

De huizen zijn onverkoopbaar. „We wilden het verkopen, kleiner gaan wonen en van het restbedrag van onze oude dag gaan genieten”, zegt Ruud Berretty. „Dat gaat nu niet meer. Een verschrikkelijke streep door de rekening.”

Nederland heeft zo’n 550.000 huizen waar funderingsproblemen kunnen optreden; 400.000 ervan staan op houten palen, 150.000 zijn gebouwd op staal (op een voet van steen of beton).

Lees het hele verhaal op: www.nrc.nl